Sørens ræv

Rævens død119-26-1-gl-ImageGallery-2547

af Søren Nyhuus Rasch

 

I 2010 tog jeg buetegnet, og kom afsted et par gange det efterår, men må indrømme, det ikke blev til for meget. Ligesom jeg heller ikke fik gjort en helhjertet indsats i bukkejagten 2011. Men i efteråret 2011 kom jeg afsted nogle gange, bl.a. på fællesjagterne med Svendborg buejægere, hvor jeg fik trukket et par gange på råvildt uden at skyde. Derudover præsterede en smuk forbier på en hare på jagten på Krengerup (som Steffen jævnligt er så sød at minde mig om hvis jeg bliver for kæk at høre på).

I bukkejagten 2012 kom jeg meget afsted med buen, nok ca. 25 gange. Det gav ikke noget håndgribeligt resultat, men nogle meget fine oplevelser med at blive snydt af en buk på 30 m afstand efter at have kravlet 100 m, haft en rå så tæt på, jeg kunne klappe den på ryggen og meget andet. Men buen ikke trukket, ingen pile sendt afsted.

Efteråret 2012 var jeg klar. Igen mange gode oplevelser. Buk for på 20 m afstand uden at kunne trække, lam på 6 m afstand som jeg heller ikke kunne komme til at skyde på, samt en ræv som kiggede på mig på 5 m afstand for derefter gå ind i en kvasbunke 10 m væk. Det gav mig mulighed for at trække buen, men den forlod stedet igennem en masse ris uden chance for at afgive skud.

28/1 2013 var sidste dag i sæsonen jeg kunne komme afsted på jagt. Jeg havde indstillet mig på, at det nok ville blive endnu en sæson, hvor jeg måtte skrive ”0” ud for mit udbytte med buen. Jeg havde valgt at sætte mig inde i et skovstykke oppe på en lille skrænt, hvor jeg ugen inden havde haft ræven for. Denne gang kom ræven ud fra en grantykning på naboens stykke, syd for hvor jeg sad. Den gik målbevidst mod nord, og krydsede bækken, der udgør skellet mellem de to stykker.

Da den var ude af syne nede i slugten med bækken, trak jeg buen. Ræven kom til syne igen, bevægede sig igennem grene og kvas. Den havde kurs mod en lille åbning, hvor jeg håbede den ville stoppe op og tilbyde et frit bladskud. 5 meter – 4 meter – 3 meter – 2 meter -1 meter, ræven kom til åbningen og stoppede med bladet frit. Afstanden var 11 meter og pilen blev sluppet! Med det samme kunne jeg se at skuddet sad som det skulle og ræven bed ud efter pilen, samtidig med den skubbede sig fremad, men efter 5-6 m lå den stille.

Fordi jeg sad 3-4 meter over ræven da jeg skød, havde pilen taget jorden og stoppet inden den var gået hele vejen igennem ræven. Pilen sad bagerst i lungerne og havde lavet et yderst effektivt stykke arbejde.

En dejlig afslutning på en spændende sæson.