Rådegård 2010

Uddrag fra Steffens3-5-1-gl-ImageGallery-3159 jagtjournal

 

 

Buejagten på Rådegård 16. og 17. okt 2010 blev en helt speciel oplevelse. Invitationen lød på afskydning af smaldyr og rålam. Men som følge af, at den ”Fynske syge” var konstateret i området, blev målgruppen udvidet til også at omfatte bukkelam samt enkelte bukke.

Meningen var, der skulle skydes så mange dyr som muligt. Inden for 5 min efter dyret var nedlagt, skulle der udtages blodprøve, så vi var alle udstyret med en sprøjte og 4 reagensglas. I slagtehuset blev dyrene brækket og hjerte/lunger kom i en pose, mave/tarm mv kom i en anden, og venstre forben/hovedet i en tredje pose. Alt dette samt en rapport på hvert dyr, blev klargjort til forskerne på Århus Universitet, som en del af grundlaget for at fastslå, hvad sygdommen var for en størrelse.

Den synlige konsekvens at dette, blev en anderledes parade med rådyr uden hoved. For øvrigt den største parade jeg har været med til med 15 dyr (heraf de 12 skudt om lørdagen). Jeg var heldig at levere 2 rålam. Alle 15 dyr var skudt perfekt, med både indgang og udgang i ”tremmekassen”

 

Et rigtigt godt og vellykket arrangement, fantastiske betingelser for vildtet, rigtig3-5-1-gl-ImageGallery-6447 mange velplacerede stiger, super indkvartering, rigtig god jagtledelse og ikke mindst en rigtig god højreb (4,5 kg)

 

 

 

 

Mine mest spændende øjeblikke:

Bliver placeret i en stige i et skovbryn overfor et 5 rækket hegn der førte til en stor remise 100 meter væk. Hegnet starter 10 m fra skoven. Kort før solopgang kommer et lam fra skoven til venstre og løber ind i hegnet 40 m fra mig. Kort efter en rå og et lam der forsvinder i remisen. Ingen var inden for skudhold.

20 min efter ser jeg lammet komme essende langs med hegnet med front imod mig. Tæt ved hvor hegnet slutte, vender det bredsiden til, og jeg lader pilen flyve. Rammer perfekt, men dyret løber næsten 80 m. Skudt med slicktrick magnum 100 grain.

Om eftermiddagen bliver jeg tildelt en stige ved et meget stort bøgetræ et stykke fra vejen. Da jeg nærmer mig stigen, ser jeg en rå samle pollen under træet. Afventer lidt, men konkluderer, at jeg ikke har chance til at komme på skudhold. Vifter lidt med den ene arm for at få råen væk uden at skræmme den. 20 min efter jeg har sat mig i stigen, rejser der et lam bag ved noget gammelt kvas, der ligger 20 m foran mig. Jeg finder et hul gennem kvaset, og sender pilen. Imidlertid rammer pilen en gren og går under dyret, skære et stykke af en rådden gran, og forsvinder ud i skoven.

Dyret springer højt i luften, lander igen, står og kikker på grenen, flytter sig et par meter væk, kikker igen på grenen, springer over en lille rende og kikker igen tilbage. Men nu er den kommet ind på 18 m fra mig, står en lille smule skråt, da jeg lader pilen flyve. Rammer perfekt, dyret løber 30 m. Skudt med Spitfire 100 grain

Søndag morgen bliver jeg placeret i en stige ved en grantykning. Efter nogen tid ser jeg en rå og et lam i en lysning i granerne, de esser ca 20 min, før de bevæger sig ud mod højskoven. Lige før de når ud af granerne, trækker jeg buen. Råen kommer ud 8 m fra mig, står og kikker på mig, vejrer, men kan ikke finde ud af, hvad jeg er for en. Hun kommer ind på 6 m, gentager undersøgelsen. Går om bag stigen, og stiller sig på sporet, jeg kom ind af. Så havde hun fået nok.

Lammet, som jeg var interesseret i, kom ikke fri af granerne, så jeg kunne slippe pilen. På parolen lød det, at vi ikke måtte skyde råen, hvis hun havde lam med.