Gennemskud af rådyr – uden effekt

Af Einar Oddmundson Ravneberg

Jeg havde et meget underligt tilfælde for nogle år siden. Jeg havde som nybagt buejæger endelig en fin rå inde på 15 m hold inde i noget tæt granskov. Den stod stille og med siden til. Jeg lod pilen gå og kunne følge lyset i nokken hele vejen mod dyret og så, at pilen traf på bladet. Derefter vendte dyret rundt og løb derfra i moderat hastighede uden nogle synlige skudtegn.

Jeg ventede ca. 15 minutter og gik frem og fandt pilen, som var smurt ind i blod hele vejen og der var ingen lugt af maveindhold.

Der var ingen tydelige skudtegn, men der var tydelig schweis langs flugtruten.  Jeg ringede til vores meget erfarne  schweisshundefører, og han var på plads med to dygtige hunde efter en 45 minutter.

Den første hund fik straks fært og fulgte sporet ca. 250 m uden større problemer, indtil vi kom frem til noget tæt buskads med blod på begge sider af, hvor dyret har stået ( i ca 40 cm højde)  og derfra var dyret som sunket i jorden.  Hunden kunne ikke finde, hvor dyret var gået derfra.

Vi fik den anden friske  hund til at starte ved udgangs punktet, og den fulgte præcis samme rute gennem skoven til samme sted og med samme resultat.

Jeg skød med mekanisk spids, Gream Reaper, og med pile med 27 gr. vægt med total energi på 92 J.

Efter såten  var der selvfølgelig stor interesse for tilfældet, og jeg kan kun tro på den historie, som vores schweiss-mand fortalte om en episode nogle år tidligere. Her var et rådyr anskudt med pil og dyret blev ikke fundet. I det samme område blev et dyr ca. et halvt år senere nedlagt, og da skindet blev trukket af dyret, var der tydelige tegn efter en pil, som var gået ind og gennem dyret i området lige bag ved hjerteregionen, men fortsat inde i brystkassen. Dyret var sundt og stærkt.

Er der nogen andre, som har erfaret, at en pil kan gå lige igennem bladet, og at dyret tilsyneladende overlever uden mén?

Der skulle efter sigende være et område lige bag hjertet, hvor der ikke er vitale organer eller større blodårer, som derfor  kan gennemskydes uden permanent skade på dyret.

Efter denne oplevelse skiftede jeg til pilespidser med faste blad og har senere skudt to dyr uden problemer. Jeg havde en mistanke om, at den mekaniske spids ikke har åbnet sig, men det er ikke til at vide.

 

Et indlæg mere fra Einar: Om 3 D figurer

Jeg har en 3D figur af et rådyr i  min have som jeg ved flittig brug i de sidste år har fået  ” nedlagt” så mange gange at den er ved at være meget porøs i det centrale træf område. Men bukken er kun 2 år gammel og det undrer mig lidt at den er blevet så medtaget.

Er det nogen som har nogen gode råd til hvordan den kan repareres og desuden om det er normalt at den så hurtig bliver skadet. ?

Det skal siges at den står typisk ude på plænen ca 6 måneder hvert år.